Mezzo Lieve Jansen, begon haar carrière als sopraan. Later bleek dat zij mezzo was. Dit heeft haar de gelegenheid gegeven in beide stemvakken een mooi repertoire uit te bouwen. Zij heeft een uitgebreid repertorium van barok tot de hedendaagse muziek zowel in opera, oratorium als Lied.

 

Zij trad op in heel Europa en de Filippijnen (Bamboo Organ Festival te Manila), met gerenommeerde pianisten zoals Michel Dalberto (waarvoor zij een speciale vermelding kreeg in “Le monde de la Musique voor haar interpretatie van “Frauen- Liebe und Leben” van Schumann) en Geoffrey Parsons, waarmee zij een succesrijk liedrecital gaf tijdens het Festival des Arcs. (F)

 

Daarnaast zong zij diverse rollen in alle Belgische operahuizen, in de Antwerpse kameropera, met muziektheater Transparant (o.a. ook in Spanje) en Opera Mobile.

 

Met “Le Nouveau Théâtre de Belgique” ging zij op tournee in Frankrijk en Zwitserland met “La cantate à trois voix” van Paul Claudel. De muziek was van Thanos Mikroutsikos.

 

Na de dubbele monoloog “Pierrot Lunaire” van Schönberg en “Miss Havisham’s wedding night” (Europese creatie) van D. Argento werd zij in de pers omschreven als een zangeres die evengoed actrice was.

 

Ook met het cabaretesk programma “Tendrement” toonde zij haar veelzijdigheid.

 

Zij stichtte het vocaal kwartet “Consonanza” en richtte het vocaal ensemble “Freya” op, dat zij 17 jaar dirigeerde.

 

Zij gaf concerten voor radio en televisie en maakte plaatopnamen voor o.m. Erato en een solo-cd met liederen van Schubert, Brahms, Britten en Satie.

Ook op gebied van regie was Lieve Jansen actief. In opdracht van Jeugd en Muziek Brussel, regisseerde zij “Dido and Aeneas” van Purcell, uitgevoerd met jongeren van 16 tot 24 jaar, een productie die 3 jaar toerde langs verschillende culturele centra in Vlaanderen.

 

Nadien regisseerde zij “Prima la Musica, poi le Parole” van Salieri en “Der Schauspieldirektor” van Mozart en volgden er nog diverse grote operafragmenten (Mozart- Humperdinck, Bellini e.a.)

 

Voor Jeugd en Muziek Internationaal nam zij de regie over van het Duitse project rond de kinderopera “Brundibar” om deze aan te passen aan de internationale scenes. Deze productie reisde door 8 Europese landen.

Zij was nauw betrokken bij de wereldcreatie in september 2003 van de opera “KET” van Koen de Jonghe op een libretto van Geert Van Istendael in opdracht van J&M Brussel.

 

Lieve Jansen doceerde zang aan Luca School of Arts Campus Lemmens te Leuven (van 1985 tot 2015)

 

Van schooljaar september 2009 tot mei 2015 was zij titularis van de klas Liedkunst waar jonge zangers en pianisten op een vernieuwende manier kennis maakten met het Liedgenre. Dit resulteerde in avondvullende producties.

 

Zij gaf Masterclasses in België, Nederland, Finland, Spanje, Polen, Letland, Frankrijk, Italië en Portugal.

 

Als geaffilieerd onderzoeker “Stem” was zij verbonden aan de universiteit van Leuven, departement Neurowetenschappen, Exp. Otorinolaryngologie. In dat kader gaf zij lezingen voor artsen en logopedisten en lezingen met workshops voor zangers (professionelen en DKO)

 

Aan het Lemmensinstituut (nu Luca School of arts)  was zij van 2006 tot 2009 projectverantwoordelijke van een driejarig onderzoeksproject "In Tränen unendlicher Lust” rond de actualisering van het Lied, samen met beeldend kunstenaar Wim Lambrecht (verbonden aan Sint Lucas beeldende kunsten Gent) en pianist Michel Stas.

 

Zij is nog altijd actief als zangdocente, geeft Masterclasses, lezingen en voordrachten over de (zang)stem in binnen-en buitenland en begeleidt koren en ensembles in goed stemgebruik.

 

Lieve Jansen is oud-voorzitter en mede-initiatiefnemer tot het oprichten van EVTA.be (European Voice Teachers Association Belgium), een vereniging waar de stem op een holistische manier benaderd wordt en waarvan zang-en woordleraren, zangers en acteurs, logopedisten vertegenwoordigers van stembegeleidende beroepen, studenten en iedereen die begaan is met goed stemgebruik, lid kunnen worden. 

 

Sinds 2016 is zij bestuurslid en vanaf januari 2021 Vice-president van de Europese overkoepelende organisatie EVTA, waarbij meer dan 20 landen aangesloten zijn.