"The human voice is the most beautiful instrument of all but the most difficult to play". Richard Strauss

Toen een dame mij geruime tijd geleden vroeg welk beroep ik had en ik haar uitlegde dat ik jonge zangers opleidde aan een hogeschool, was haar reactie “Zingen, dat is toch gewoon uw mond opendoen?”

Ja, moest het zo simpel zijn, zouden er minder studenten denken dat hun zangstudies zwaarder zijn dan aanvankelijk gedacht.

Het is niet verwonderlijk dat in de meeste boeken over zang, zingen vergeleken wordt met topsport. We coördineren als professionele zanger tot 400 spieren.

Uiteraard is er niets mis met zingen in je badkamer, in een groep, in eredienst, sportwedstrijden en in de jeugdbeweging. Zingen is goed voor iedereen, er zijn zelfs koren voor mensen die kattevals zingen maar die het toch zo geweldig leuk vinden omdat het zo’n goed gevoel geeft.

Zingen maakt je blij, troost je bij verdriet, zet je hersenen in werking, brengt meer zuurstof in je lichaam, maakt het gelukshormoon dopamine aan en bevordert sociaal contact.

Anders wordt het als je lange tijd per dag wilt zingen of voelt dat je sommige liedjes technisch niet aankunt, of je beseft dat zingen jouw manier is om je te uiten voor anderen.

Dan is het best dat je les gaat volgen om je stem te beschermen, om ze flexibel te maken en vooral, om te begrijpen hoe alles in elkaar zit. Het instrument van een zanger is niet zichtbaar, we kunnen het niet vastnemen en eigenlijk zijn we onze stem, met heel ons lichaam en met onze geest. En net daarom had Richard Strauss gelijk.

Als kind maakten we zelf deuntjes, korte melodietjes van enkele tonen. We imiteerden geluiden (denk aan een sirene), we speelden en zaten amper stil. We konden roepen en gillen en alles ging vanzelf.

En toen gingen we naar school en we moesten leren stilzitten en luisteren, de liedjes werden zeldzamer en de juf zette liever een plaatje op waarmee we konden mee zingen (of brommen want het was veel te laag). We kregen veel minder voeling met onze stem en we werden verlegen toen iemand vroeg om iets te zingen. Dit is de tijd dat problemen kunnen opduiken.

Als puber zingen we liedjes mee met onze idolen, maar we voelen soms dat we hees worden of keelpijn krijgen als we te lang zingen. Waarom?

We zijn de voeling met onze adem kwijt, zitten vaak ineengedoken en voor de pc gezeten, steken we onze kin vooruit en is onze nek niet recht. Onze stem komt in de verdrukking.

Dit is voor sommigen het moment om zangles te gaan volgen en dan is het uiterst belangrijk om een goede zangleraar te vinden die niet zegt dat hees worden of keelpijn hebben normaal is in het begin. Dit is NOOIT normaal!

Wat is dan belangrijk?

Je ganse lichaam is uiteindelijk je stem omdat het begint met houding en adem, altijd en overal en in eender welke zangstijl. Alles onder je stemplooien functioneert op dezelfde manier in eender welke stijl. Alles boven je stemplooien: hoe je je mondholte, je tong, je verhemelte en je lippen gebruikt, kan een zangstijl bepalen. Wie een gezonde stem heeft kan verschillende zangstijlen aan.

In een goede zangles ga je leren hoe je instrument werkt, uit welke onderdelen je stem bestaat, kom je te weten waar je stemplooien liggen, welke de belangrijkste spieren zijn en leer je beseffen dat het toch wel wat tijd neemt eer je alles onder de knie hebt. 5 min oplossingen bestaan niet!

Zoek een goede zangleraar (academie of muziekschool) en wil je privéles volgen, zoek dan een zangleraar met ervaring, die een diploma of certificaat heeft en niet iemand die enkele zanglessen gevolgd heeft en dan zelf als leraar of coach aan de slag gaat.

Je gaat, als je goed wilt leren sporten, ook geen les volgen bij iemand die na enkele lessen de sportclub al vaarwel heeft gezegd en die het dan eens zal uitleggen aan jou.

Stemschade kan dikwijls verholpen worden via NKO-arts, logopedist en een in team samenwerkende zangleraar, maar niet altijd!

Je stem is dus inderdaad het mooiste instrument dat er bestaat maar ook het moeilijkste om het te leren bespelen, maar eens je voelt dat het begint te lukken, ervaar je zoveel plezier, dat je enkel meer wilt weten en meer wilt zingen. Je hele lichaam en je hele zijn zal er wel bij varen.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact via het contactformulier of via mail.